Afdrukken

Loslaten van verstorende emoties

 

Doel

Op een echte manier loslaten van verstorende emoties, zodat deze je relatie tot de personen en je werkplezier niet negatief beïnvloeden.

 

Reden

Als je verstorende emoties, zoals boosheid, angst, onmacht of afkeer hun vrije gang laat, kan dat schadelijk zijn voor de relatie met de persoon, maar ook voor jouw werkplezier. Als je ze alleen maar wegdrukt of eraan voorbijgaat is dat een oplossing die geweld doet aan jezelf en de persoon zal toch wel aanvoelen dat ze ergens van binnen nog bij je aanwezig zijn.

 

Oefening

Neem ongeveer 10 minuten door deze oefening

In geval van boosheid

In geval van onmacht

In geval van angst

In geval van afkeer

Zeker als het gaat om personen of momenten die heftige emoties bij je oproepen, is het belangrijk deze oefening regelmatig te doen op momenten dat de persoon er niet is. Rustige momenten tijdens je dienst, na afloop van de dienst of onderweg naar huis of thuis.

Je kunt de oefening alleen doen, maar ook samen met een collega door in een dialoog naar aanleiding van een incident de verschillende stappen van de oefening door te lopen en de vragen  uit de oefening samen te bespreken.

 

Toepassing in de praktijk

In het begin kan het nog moeilijk zijn om dit direct in de praktijk toe te passen. Naarmate je vaker geoefend hebt, zal het in de praktijk om gemakkelijker worden om het direct toe te passen.

Als je ook bedreven bent in de ‘drie goede principes’ en in het ‘liefdevol aanwezig zijn’, kun je bij het aangaan van een interactie waarvan je weet dat er iets kan gebeuren waardoor deze gevoelens kunnen worden opgeroepen, je inleven in wat de persoon nodig heeft om het niet zover te laten komen. Bovendien vormen liefdevolle gevoelens een sterke buffer tegen het binnenkomen van verstorende gevoelens.